dilluns, 25 d’agost del 2014

Toc d’alerta a la sanitat pública  
@airuelal

El passat diumenge 24 d’agost, publicava El País el segon article sobre la confiança institucional dels espanyols.

Fuente: Metroscopia, Barómetros de Confianza institucional de los españoles, julio 2014 y julio 2013.


No entraré a valorar altres aspectes, per altra part, molt interessants, i em concentraré als que es refereixen als metges i a la sanitat.

A destacar la gran valoració dels investigadors científics, els metges del sistema públic de salut i els professors d’ensenyament públic (tot i que les tres professions baixen  respecte l’anterior baròmetre de juliol de 2013). Semblaria que la ciutadania valora els esforços d’aquests professionals per mantenir la qualitat dels serveis en un context de més precarietat laboral, pèrdua de drets i de disminució de retribucions.
Em resulta encara més significatiu, i crec que cal considerar-ho com un toc d’alerta, el fet que la sanitat pública ja no aprova i passa d’un 73% a un 49%, baixant en només un any 24 punts !! sent la institució que més baixa de les 34 avaluades. Per la informació que disposo, desconec, si el baròmetre està dissenyat per poder suggerir diferències significatives entre CCAA.
En tot cas, semblaria que per més que els responsables polítics diuen que la qualitat del sistema de salut públic s’ha mantingut, la ciutadania, malauradament, comença a pensar el contrari. Farien bé els nostres polítics en parar atenció a aquest fet. El SNS no es pot permetre la desafecció de la classe mitja del seu sistema sanitari. Les conseqüències podrien ser letals pel mateix ( progressiu empobriment del SNS, sistema de beneficència públic, pèrdua d’equitat, refugi a la sanitat privada, .….) i podríem trigar  més d’una generació en recuperar-ho.
Cal actuar en contra de les desafeccions el més aviat possible…. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada