divendres, 15 d’agost del 2014

Esperant la resposta de Rajoy!   

Les demandes del President Mas en temes sanitaris són del tot raonables.

@airuelal

Com és sabut per tothom, el passat 30 de juliol, els presidents Rajoy i Mas finalment van tenir una reunió al Palau de La Moncloa de Madrid. 




Aquests dies ha transcendit que el president del Govern Espanyol, Mariano Rajoy ha ordenat a la ministra de Sanitat, Ana Mato i a la resta de membres del Govern que estudiïn les propostes presentades pel president Artur Mas ( http://www.govern.cat/pres_gov/AppJava/govern/grans-reptes/transicio-nacional/notapremsa-273596.html?mode=static  ).

Pel que fa a temes estrictament sanitaris, el document de la Generalitat indica que la despesa sanitària s’ha ajustat en un 14,9 per cent, i que ja no es pot ajustar més sense que repercuteixi en la qualitat del servei.

Algunes de les mesures proposades pel Govern de la Generalitat són:

-       Cal millorar la financiació autonòmica, tot reconeixent el dèficit estructural del SNS que xifra entre un 8-10% de la despesa sanitària).  Mentre no es resolgui aquest tema, caldria modificar els límit de dèficit de les CCAA.
-       Es proposa revisar les modificacions de la cartera de serveis amb criteris de cost-efectivitat i garantir la financiació específica per a les noves prestacions (aquests dies ha estat polèmica la financiació del tractament específic per la hepatitis C). La Generalitat estima l’impacte del retard de la revisió de la cartera en uns 28 milions d’euros.
-       Cal evitar la centrifugació del dèficit a les CCAA, compensant la major despesa sanitària que aquestes hauran de suportar amb la modificació prevista dels tipus d’IVA aplicables als productes sanitaris (58 milions d’euros per Catalunya). També caldria evitar l’impacte negatiu produït per la impugnació de la tasa per la expedició de la recepta mèdica, amb una estimació d’aquest impacte en uns 140 milions d’euros.


                            El Conseller sempre ha estat beligerant amb la pujada de l'IVA sanitari

-       Es demanen solucions contra l’impacte per pacients atesos a Catalunya d’altres CCAA que no són convenientment compensats, aquesta partida podria representar uns 53 milions d’euros.
-       El darrer punt és el del finançament insuficient de la “Ley de Dependencia” en el que l’Estat ha incomplert la seva part de financiació del model. 

Semblaria que hi ha el compromís de Rajoy de donar resposta a les demandes de Mas abans de final d’any. Crec que amb el començament de curs polític que ens ve al setembre, seria millor que la resposta vingués lo abans possible i que aquesta fos positiva, al menys en els temes sanitaris, que són els que hem analitzant en aquest post.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada