dissabte, 9 d’agost del 2014

Alguns debats a propòsit de l’emergència mundial de salut pública pel virus de l’ebola  

Catalunya està preparada per l’arribada del virus de l’ebola
L’Hospital Clínic seria l’encarregat de tractar els pacients afectats


@airuelal

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar ahir divendres el brot d’ebola a Àfrica occidental com una emergència de salut pública internacional. “El brot es mou més ràpid que la nostra capacitat de control”, va comentar la directora general de la OMS, Margaret Chan.



I és que davant d’aquestes situacions, la nostra seguretat sanitària depèn sobretot dels suport que donem als països afectats.
Algunes dades fins ara , 4 països afectats: Guinea, Liberia, Sierra Leona i Nigèria. 1779 casos i 961 morts.
Al nostre país disposem d’un sistema sanitari en el que per qüestions relatives a alertes de salut pública, te una xarxa de vigilància epidemiològica i un conjunt de professionals i infraestructures amb capacitat per afrontar qualssevol situació amb nivells d’excel·lència.  
Em sembla interessant a propòsit d’aquesta emergència plantejar-se aquests debats:
-       Quina és la consideració de la OMS pel que fa credibilitat i prestigi després de les critiques a la gestió de la pandèmia per grip A?
-    La gestió de la informació a la ciutadania amb transparència per generar la màxima confiança és clau. Crida l’atenció que a nivell estatal no hagi comparegut la ministra Mato, a diferència del Conseller Boi Ruiz que sí ho ha fet.
-       A nivell català em crida l’atenció que no hagi comparegut el Dr. Antoni Mateu com a màxim responsable de l’ASPCAT. Caldrà seguir les actuacions de l’ASPCAT i si els recents canvis estructurals i funcionals de la mateixa influeixen en la gestió d’aquesta crisi sanitària.
-      Cal obrir el debat sobre les competències en salut pública a nivell autonòmic,  estatal o europees?
-       Tenim ben resolt l’encaix de la salut pública dins dels SNS?
-       M’agradaria un rol de l’Unió Europea (UE) més rellevant. De tota manera cal recordar que després de la crida de l’OMS, l’UE ha ampliat el suport econòmic fins els 11,9 milions d’euros i muntarà un laboratori a Sierra Leona.
-       A propòsit de la situació del cooperant espanyol infectat pel ebola, quina hauria estat la millor decisió la repatriació o el trasllat de mitjans i millorar el suport local?
-       Constituirà un precedent per altres situacions similars? Es tracta igual a tots els espanyols a l’estranger amb necessitats especials d’atenció sanitària?
-       El debat ètic del tractament dels pacients amb fàrmacs experimentals que encara no han culminat totes les fases dels assajos clínics. 

Finalment i per contribuir a la informació, adjunto aquest link de l’OMS http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs103/es/  


ESS
  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada