dissabte, 8 d’agost del 2015

Entrevista de l’estiu al Conseller Boi Ruiz

Dr. Toni Iruela (@airuelal)
EBA Vallcarca SLP.

El passat divendres dia 7 d’agost, el Conseller Boi Ruiz va acudir a tv3 a l’espai l’entrevista de l’estiu, que dirigeix el periodista Jaume Freixas. 

Aquesta era una bona ocasió per fer balanç de la gestió del Conseller i per analitzar els principals reptes de futur de la sanitat catalana en el context polític que viu el país. Des de el meu punt de vista, la entrevista no va assolir aquest objectius, i en aquest cas, crec que no va ser responsabilitat de l’entrevistat.  Moltes vegades s’ha criticat al Conseller Ruiz els seus defectes en comunicació. Aquest cop vaig veure al Conseller relaxat i fent un esforç per tal d’explicar-se el millor possible.

El periodista va anar interrogant sobre una sèrie de temes polèmics dels darrers temps, però no em va donar la sensació que dominés els temes sobre els que qüestionava. Aquest aspecte sempre m’ha fet pensar el mateix, la decepció que sento quan escolto/llegeixo als periodistes sobre Salut, la superficialitat, manca de rigor, etc,..., i per extensió quina credibilitat els haig de donar en temes que jo no domino?




Els temes sobre els que va interrogar al Conseller van ser:

-       Els Consocis sanitaris, i la seva polèmica com a model de privatització ???
-       Per què es paralitza Consorci Lleida?
-       La “marea blanca”
-       Innova
-       Les llistes espera i la situació a Bellvitge
-       Les urgències a Hospital Vall d’Hebron
-       L’infrafinançament de la sanitat catalana. Des de el meu punt de vista aquest que és un tema clau, el periodista va fer un poti-poti parlant de temes com :

o   L’euro per recepta
o   La privatització de la gestió de l’ABS de l’Escala i la irrupció d’EULEN
o   El projecte VISC+

Sincerament com pot el periodista posar els temes VISC+ i el de la gestió de l’Escala dins de l’epígraf del finançament de la sanitat.
En aquest punt el Conseller va estar especialment didàctic explicant el problema que representa que les noves prestacions les decideixi l’Estat però que aquestes no acostumen a venir acompanyades de finançament.

Pel que fa a l’Escala, el Conseller va recordar que la gestió d’aquesta ABS ja estava “privatitzada” doncs està en mans de la Fundació Salut Empordà. Va explicar que la primària estava gestionada en un 80% per l’ICS i en un 20% per altres entitats i que aquestes segons la llei actual havien d’anar a concurs.
A aquest respecte va explicar el recent acord de Govern seguint al Parlament de Catalunya pel que els concursos es paralitzen, segueixen vigents els actuals contractes en tant en quant no es faci una nova llei catalana que incorpori la nova directiva europea de contractes i que en matèria de serveis a les persones (salut, educació i serveis socials) dona ampli marge de maniobra als estats per tal que que organitzin aquests serveis de la forma que estimin més oportuna atenent al seu model i sempre que doni resultats de qualitat, accessibilitat, eficiència. El Conseller en aquest sentit va recordar que la llei actual no permet tenir en compte la experiència en gestió ni l’arrelament territorial i per això va justificar l’acord de govern per tal de preservar les peculiaritats del model sanitari català.

-       Es van comentar els 6 transplantaments duts a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Fet per metges i equips excel·lents dins d’un model excel·lent (va subratllar el Conseller).
-     El Conseller va dir un cop més que amb l’aflorament de més recursos per beneficis en la gestió, una part d’aquests havien de tornar als metges i a la millora de les llistes d’espera.


En fin, no sé quina valoració farà el periodista de la seva entrevista, si va obtenir el seu titular, però era realment el que esperava la ciutadania?


Personalment , a mi m’hauria agradat saber d’altres coses, escoltar un balanç del Conseller de la seva gestió, de què estava més orgullós, de quins temes estava més decebut, de la seva valoració de la política, dels principals reptes de futur de la sanitat catalana, si es planteja repetir com a Conseller o quins consells donaria al seu substitut, de com encara el seu futur professional, etc... , potser tindrem ocasió de comentar tot això en un futur proper.... 

1 comentari:

  1. Com m'agraden els teus posts Toni !!! I es que quan a algú li agrada el sector i ho viu, no pot estar d'opinar, i d'opinar amb fundament i coneixement.... (Present)

    ResponElimina