dissabte, 6 de setembre del 2014

Presentat el balanç primer semestre 2014 d'Atenció Mèdica i Sanitària del sistema sanitari públic de Catalunya

Dr. Toni Iruela (@airuelal)
EBA Vallcarca SLP.

El passat dimecres 3 de setembre , el conseller de Salut Boi Ruiz ha presentat davant de la Comissió de Salut del Parlament el balanç sobre l’Atenció Mèdica i Sanitària Públiques a Catalunya del primer semestre de l’any 2014. 

El document de la presentació està estructurat en aquests blocs: Atenció Primària i Comunitària, Atenció Continuada i urgent, Atenció Especialitzada ambulatòria i amb internament, programes de diagnòstic precoç, Atenció sociosanitària, Atenció Salut mental, prestació farmacèutica i altres servies i prestacions.

No és objecte d’aquest espai poder resumir tot aquest document, però si destacar el que m’ha semblat més rellevant.

Com era d’esperar, aquest estiu, els titulars han estat monopolitzats per les llistes d’espera i la situació de les urgències hospitalàries.

Quan un llegeix aquest document i amb totes les dificultats i mancances que estem patint a Salut, no pot estar més que orgullós d’un sector que amb esperit crític rendeix comptes i continua fent aposta per la transparència (destacant la central de resultats i el web de l’Observatori del Sistema de Salut). 



Alguns destacats del Balanç 1r semestre 2014
Seguint la tendència dels darrers anys, la població amb Targeta Sanitària Individual ha continuat decreixent, ha augmentat el nivell d’envelliment, sobreenvelliment, i ha disminuït la taxa de natalitat a Catalunya.                   
L‟activitat domiciliaria dels equips d’atenció primària mostra una tendència creixent. 
Disminució del 4% de les hospitalitzacions potencialment evitables relacionades amb les malalties cròniques.
Més de 100.000 pacients complexos identificats i inclosos en programes d’atenció a la cronicitat (20% més que l’any 2013).
Així com 1.364 internaments subaguts per l’atenció́ crisis i aguditzacions pacients complexos accessible des d’atenció́ primària (s’hauria de generalitzar l’ingrés directe des de tota l’APS, ho potenciarà el nou Decret de compra de CatSalut?)
Durant el primers semestre 2014 les visites a urgències han estat un milió sis-centes mil, amb un increment del 2.9% respecte any anterior. Veurem el comportament final de l’any i si es manté la tendència a la disminució dels darrers anys.

L’atenció́ a les emergències mitjançant l’activació́ de codis IAM, ICTUS i PPT continuen millorant el tractament i la supervivència de les persones afectades.
Es continua prioritzant l’activitat quirúrgica dels centres hospitalaris, gràcies a la millor resolució́ dels equips d’atenció́ primària i al desenvolupament d’alternatives a l’hospitalització́ per motius mèdics crònics i el Pla de prevenció d’atenció a la cronicitat.  (disminució del 2.5% altes mèdiques i augment del 0.4% de les quirúrgiques).

Pel que fa a la llista d’espera d’intervencions quirúrgiques programades durant aquest període ha augmentat un 1.6% l’activitat quirúrgica dels centres arribant a fer 114.793 intervencions. Els pacients pendents d’intervenir es situen en 176.908 persones (- 9,8%).
Pel que fa a les intervencions quirúrgiques dels 14 grups garantits, els pacients pendents d’intervenir han disminuït un 7.4% (73.480). El temps d’espera pels 14 grups garantits es situa als 4,16 mesos.

Cal destacar la bona salut dels circuits de diagnòstic ràpid del càncer (CDR), més del 60 % dels pacients diagnosticats mitjançant el CDR, han iniciat el tractament abans de 30 dies. Cóm ens agradaria des de l’APS disposar de circuits similars per la resolució dels problemes de salut dels nostres pacients amb la resta d’especialitats!!!!

Bona notícia la disminució de les interrupcions voluntàries de l’embaràs (IVE), i encara més que les IVE farmacològiques arribin al 48% del total d’IVEs gràcies a l’important paper des de l’APS.

El 100% dels equips d’atenció́ primària i el 98% dels centres hospitalaris i el 66% dels centres de salut mental tenen implementada la recepta electrònica.

Hi ha moltes més dades en aquest balanç però he volgut recollir algunes per mi de significatives.

Tenim un sistema sanitari públic robust per la patologia urgent i greu i que malauradament s’està fent més fràgil ja que s’està debilitant en l’accessibilitat (la quirúrgica i també en l’accés al diagnòstic tant per proves complementàries com d’atenció especialitzada).
La disminució del pressupost de Salut (2003-2013) en 1.580 milions d’euros (- 16%), menys personal sanitari i en condicions més precàries de treball tenen les seves conseqüències assistencials com no pot ser d’un altre manera.
Tots estem d’acord en el infrafinançament crònic del nostre sistema sanitari i per això caldria entre tots posar-se d’acord en les bases pel gran Pacte Nacional de Salut que he reclamat arreu.
Caldria implementar de forma consensuada algunes reformes estructurals que encara necessita el nostre SNS, per exemple, empoderament real de l’APS amb capacitat de compra de l’atenció especialitzada, capacitat de gestió dels ingressos dels pacients complexes directament als centre sociosanitaris de nivell intermig, creure realment en l’autonomia de gestió dels metges per organitzar l’assistència cada vegada amb més autonomia i responsabilitat, crec que amb algunes d’aquestes mesures implementades potser no tindrem un estiu sanitàriament parlant tant calent l'any que ve. Treballem !



Dr. Toni Iruela
Metge de Família . EBA Vallcarca SLP.
@airuelal (twitter)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada