dilluns, 8 de desembre del 2014

Obamacare i la Moció del Parlament sobre l’APS


Segueixo des de fa temps l’Obamacare i he escrit alguns posts al blog rba que he tornat a publicar en aquest blog. També llegeixo els que sobre aquest tema acostuma a fer Paul Krugman.




                                           El premi Nobel, Paul Krugman

Urban Institute  publicava que més de 10 milions de persones han obtingut cobertura sanitària des de l’any passat. Recordem que aquest era l’objectiu principal de la reforma sanitària i que en gran mesura ho està aconseguint, i encara que el programa no ofereix tanta protecció com ens agradaria als defensors d’un veritable SNS, els nous assegurats estan contents amb la cobertura segons una enquesta de Gallup.
En relació als costos no s’han confirmat les prediccions de grans pujades de les primes, ja que la reforma ha instaurat una saludable competència i les primes de 2014 s’han quedat per sota de lo esperat i s’esperen pujades moderades pel 2015.
Doncs malgrat l’evident èxit d’Obamacare, des de el punt de vista polític rep moltes critiques des dels republicans (normal?) i sorprenentment també des dels demòcrates !!
Trobo a faltar al nostre país un seguiment més proper de l’Obamacare que crec ens ajudaria a entendre-ho millor i per altre part en posar en valor el que és el nostre sistema sanitari.
Tornant a casa nostra, el passat dijous 27 de novembre, al Parlament de Catalunya es va debatre i aprovar  la moció 159/X en relació a l’atenció primària de salut, com ja vaig recollir en aquest mateix blog.
No tornaré a explicar el que per mi va ser una excel·lent Moció i a agrair l’ampli consens que sobre el rol de l’APS va suscitar per la majoria de partits polítics del Parlament.
Puc entendre que al Govern li pugui incomodar que el Parlament el marqui el pas i que insti a fer les reformes i una aposta decidida a tots els nivells necessària per col·locar a  l’APS al lloc nuclear dins del SNS que es mereix.
Però m’ha cridat molt més l’atenció, el que no he sabut trobar de les organitzacions del sector que haurien de defensar l’APS cap afirmació de suport, agraïment o complicitat amb els nostres parlamentaris i aquesta Moció.
Que no ens passi a nosaltres com als demòcrates que no semblen orgullosos de l’Obamacare i semblen molt tímids en la seva defensa quan no la critiquen!! I això s'acaba pagant ! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada